Όταν η Συνείδηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον Κορονοϊό

  • «Ο φόβος είναι ανίσχυρος μπροστά στη άποψή σου. Γεννιέται και μεγαλώνει από τις απόψεις των άλλων».

Ήταν απόγευμα Πέμπτης όταν χτύπησε ξαφνικά το τηλέφωνο στο γραφείο μου. Από την άλλη άκρη του ακουστικού ήταν μία κυρία που με έντρομη φωνή μου ανακοίνωσε ότι φοβάται πως έχει κολλήσει κορονοϊό. Ο τόνος της ήταν τόσο σπαρακτικός που μπορούσες να καταλάβεις το κλάμα της πίσω από τα λόγια της. Μου λέει: «Νιώθω ότι φοβάμαι. Φοβάμαι αν κάνω κακό στην οικογένειά μου. Φοβάμαι πώς θα το πάρουν αν μάθουν ότι τελικά έχω κολλήσει». Ήταν ακριβώς αυτές οι τρεις προτάσεις που σημείωσα αμέσως σε ένα χαρτί από όλα όσα μου είπε. Αφού τελείωσε τότε και εγώ με τη σειρά μου τη ρώτησα: «Ας το πάρουμε από την αρχή. Μου λέτε ότι φοβάστε. Ξέρετε τί είναι ο φόβος?». 

  • «Είναι ό,τι μας τρομάζει μου απάντησε διστακτικά».
  • Τότε αποκρίθηκα: «Το τί μας τρομάζει είναι η αίσθηση που νιώθουμε απέναντι στο φόβο». Ο φόβος είναι το κενό που δεν έχει καλύψει η συνείδησή μας ως πληροφορία, αλλά αντ’ αυτού έχουμε ως πληροφορία στη μνήμη μας κάτι που μας έχει μάθει άλλος ή έχουμε μιμηθεί εμείς. Επομένως, εάν αυτή η πληροφορία είναι αρνητική, τότε η αίσθηση που επικρατεί είναι ο τρόμος. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε στον εαυτό μας, είναι να αξιοποιούμε τον φόβο ως ένδειξη ώστε να καλύψουμε το κενό με δική μας συνειδητή γνώση που θα ορίσουν οι δικές μας αισθήσεις. Σε ό,τι και αν καταλήξουμε με τις αισθήσεις μας για το τί είναι αυτό που μας φοβίζει, θα έχουμε ενεργοποιήσει το πρωταρχικό ένστικτο της επιβίωσής μας ¨μάχη-φυγή΄΄και τότε αυτόματα ο φόβος παύει να υπάρχει ως ύσταση.

Εκείνο το περιστατικό μου έφερε στη μνήμη τα λόγια του πιο σοφού ανθρώπου που είχα την τιμή να γνωρίσω κάποτε από κοντά: «Ο φόβος είναι ανίσχυρος μπροστά στη άποψή σου. Γεννιέται και μεγαλώνει από τις απόψεις των άλλων». Μου είχε μάθει πόσο πολύτιμη είναι η δύναμη της κριτικής σκέψης.

Η συμβουλή που έδωσα σε εκείνη την κυρία ήταν να γράψει σε ένα χαρτί τις τρεις προτάσεις που είχα σημειώσει από τα λεγόμενά της και να αντικαταστήσει τη λέξη «φοβάμαι» με τη λέξη «δεν ξέρω». Έπειτα να το διαβάσει ξανά με συνείδηση και τότε θα ανακάλυπτε τον δρόμο για τη λύση στο πρόβλημά της. Την επόμενη μέρα με ξαναπήρε τηλέφωνο και μου είπε: « Σε ευχαριστώ, μακάρι αυτή τη συμβουλή να την είχα ακούσει χρόνια πριν. Θα είχα σίγουρα μία πιο ευτυχισμένη ζωή».

Στη ζωή μας, θα συναντήσουμε πολλούς φόβους. Οι μορφές τους θα είναι πολλές, όπως είναι ο κορονοϊός που έχει επηρεάσει τις μέρες μας, όπως και κάθε τί που φοβάται κανείς ξεχωριστά. Γιατί είναι φυσιολογικό να μην γνωρίζουμε εξαρχής τα πάντα, και γι΄αυτό θα υπάρχουν φυσιολογικά οι φοβίες. Θα είναι μαζί μας μέχρι να νικηθούν από τη συνείδησή μας που θα τους δώσει έναν ορισμό για το τί είναι, έτσι ώστε τις αντιμετωπίσει ο εαυτός μας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Συνειδησιακή Ανάπτυξη. Εξειδικευμένη μέθοδος ανάπτυξης συνείδησης.

Νοητική ελευθερία – Απαλλαγή ψυχολογικών προβλημάτων.

www.sin-an.gr