Σχεδόν καθημερινά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φαντασία τους με αρνητικό τρόπο που προκαλεί έντονη ανησυχία και στρες. Όλα αυτά τα αρνητικά σενάρια είναι καταστροφολογία και βασίζονται σε κάτι αρνητικό που σκεφτόμαστε ότι θα συμβεί. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούμε την φαντασία μας για να βλάψουμε τον εαυτό μας. Μέσω των αρνητικών σκέψεων επηρεάζουμε την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, μέσω ενδοκρινικών, νευρικών οδών και συστημάτων.
Στόχος, λοιπόν, είναι να μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε την φαντασία μας με θετικό και αισιόδοξο τρόπο.
Είναι συχνά δύσκολο να αλλάξει μία συμπεριφορά λόγω των αρνητικών σκέψεων και φοβιών που αναπτύσσει. Με την νοερή απεικόνιση το άτομο μπορεί να ωθήσει τη συμπεριφορά και τη σκέψη του προς μία θετική κατεύθυνση. Αυτό πραγματοποιείται μαθαίνοντας τον εγκέφαλο να σκέφτεται θετικά και να αποφεύγει τις απαισιόδοξες σκέψεις.
Με την κατάλληλη εκπαίδευση και εποπτεία, σκοπός του καθοδηγούμενου οραματισμού είναι να επιτρέψει στο άτομο να ηρεμήσει και να χαλαρώσει πνευματικά και στη συνέχεια να εστιάσει σε στοιχεία που σχετίζονται με τα θέματα που τον απασχολούν. Με αυτό τον τρόπο τα άτομα μαθαίνουν να βρίσκουν τρόπους να λύνουν δημιουργικά τα προβλήματα τους και να νιώθουν αυτοαποτελεσματικοί. Σήμερα χρησιμοποιείται από πλήθος νοσοκομείων, κλινικών, πανεπιστημίων, ερευνητών και επαγγελματιών ανά τον κόσμo.
Η τεχνική του καθοδηγούμενου οραματισμού έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε ασθενείς με προβλήματα, όπως:
- ο χρόνιος πόνος
- η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού
- ο καρκίνος
- τα καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς και σε περιπτώσεις ατόμων
- με κατάθλιψη
- αγχώδεις διαταραχές (αϋπνία)
Όπως και σε γενικής φύσεως ψυχικές διαταραχές.
Ο καθοδηγούμενος οραματισμός πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η χαλάρωση, η μείωση της συναισθηματικής έντασης και η ανακάλυψη των βαθύτερων επιθυμιών που οδηγούν στη αυτογνωσία.