Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης

 Τι είναι η μέθοδος Συναισθηματικής Απελευθέρωσης – Emotional Freedom Technique (EFT)?

Η μέθοδος EFT είναι ένα εργαλείο, ένα σύνολο από τεχνικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν είτε από μόνες τους, αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Οι τεχνικές αυτές έχουν ως στόχο την άμεση και συχνά οριστική αποφόρτιση των συναισθημάτων.

Δεδομένου ότι τα ανεπιθύμητα συναισθήματά μας προκαλούνται από τη διατάραξη φυσιολογικής ροής του ενεργειακού μας συστήματος, η μέθοδος EFT είναι μια μορφή ψυχολογικού συναισθηματικού βελονισμού που εξισορροπεί τις ενεργειακές διαταραχές.

Η μέθοδος EFT βασίζεται στους ενεργειακούς μεσημβρινούς του σώματος για την αποκατάσταση του ενεργειακού συστήματος. Αντί για βελόνες που χρησιμοποιούνται στον βελονισμό, η εξισορρόπηση αυτή γίνεται με ρυθμικές κρούσεις σε συγκεκριμένα σημεία (acupuncture points) των μεσημβρινών, με την καθοδήγηση από εξειδικευμένο επιστήμονα ψυχικής υγείας.

Όπως έχει αποδειχθεί από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, η τεχνική αυτή μπορεί να μειώσει γρήγορα το συναισθηματικό φορτίο των αναμνήσεων και περιστατικών που πυροδοτούν τη συναισθηματική δυσφορία.

Το EFT έχει σημειώσει σημαντική ανακούφιση σε συμπτώματα:

  • κατάθλιψης
  • άγχους
  • διαταραχών ύπνου
  • ειδικών φοβιών
  • χρόνιων μυϊκών παθήσεων, εφόσον το συναισθηματικό τραύμα σχετίζεται με σωματικά συμπτώματα.

Το EFT εντάσσεται στα πλαίσια της συμπληρωματικής ψυχοθεραπείας και μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετα υψηλά οφέλη στην ψυχολογία των ασκούμενων, ενώ η τακτικότητα στην εφαρμογή του συντηρεί τα θετικά αποτελέσματα ευ όρου ζωής.