Φυσική Δραστηριότητα και Υγεία

Η φυσική δραστηριότητα αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες για την επίτευξη και διατήρηση σωματικής και πνευματικής υγείας. Οποιαδήποτε μορφή  συστηματικής σωματικής άσκησης αποτελεί πηγή αναζωογόνησης, όχι μόνο με βραχυπρόθεσμα, αλλά και με μακροπρόθεσμα οφέλη. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, η συστηματική άσκηση του σώματος συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών δράσεων σε ψυχικό και σωματικό επίπεδο. Έτσι, τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν:

 • Βελτίωση της καρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας και ελαττωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
 • Πρόληψη ή/και καθυστέρηση της ανάπτυξης αρτηριακής υπέρτασης και καλύτερος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ή/και να αποφευχθεί η φαρμακευτική αγωγή
 • Καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, χαμηλή συχνότητα παχυσαρκίας και εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
 • Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ
 • Μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου
 • Καλύτερη εναπόθεση αλάτων στα οστά σε νεαρές ηλικίες που συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες
 • Καλύτερη πέψη και ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας
 • Διατήρηση και βελτίωση της μυϊκής δύναμης και αντοχής που αυξάνει τη λειτουργική ικανότητα για την άσκηση δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής
 • Διατήρηση κινητικών λειτουργιών που περιλαμβάνουν τη δύναμη και την ισορροπία
 • Διατήρηση γνωστικών λειτουργιών και μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας
 • Αύξηση της ανοχής στο στρες και βελτιωμένο έλεγχο των ορμονών του στρες
 • Χαμηλότερα επίπεδα άγχους και καλύτερη ποιότητα ύπνου
 • Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ευεξία

Οδηγίες για την Φυσική Άσκηση σε Ενήλικες Ηλικίας 18-64 ετών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ενήλικες ηλικίας 18-64 ετών θα πρέπει:

 • Να πραγματοποιούν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης αεροβική φυσική δραστηριότητα επί 5-7 ημέρες την εβδομάδα (δηλαδή 150 λεπτά/εβδομάδα) ή τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης έντασης αεροβική φυσική δραστηριότητα ή έναν ισοδύναμο συνδυασμό των παραπάνω.
 • Η συνιστώμενη διάρκεια σωματικής άσκησης μπορεί να συγκεντρωθεί σε μικρά χρονικά διαστήματα 10 λεπτών κατ΄ελάχιστον.
 • Για επιπρόσθετα οφέλη στην υγεία, τα άτομα μπορούν να αυξήσουν την μέτριας έντασης αεροβική φυσική δραστηριότητα στα 300 λεπτά εβδομαδιαίως ή στα 150 λεπτά εβδομαδιαίως για την έντονης έντασης αεροβική φυσική δραστηριότητα ή να εφαρμόσουν έναν ισοδύναμο συνδυασμό των παραπάνω.
 • Πρέπει επίσης να προστίθενται δραστηριότητες για την αύξηση της μυϊκής δύναμης δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Χρήσιμες Έννοιες

 • Η μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει περπάτημα με μέτριο ή γρήγορο ρυθμό σε επίπεδη εσωτερική ή υπαίθρια επιφάνεια, περίπατο για ευχαρίστηση, βόλτα με το σκύλο, περίπατο στο διάλειμμα από την εργασία, πεζοπορία κα. Ένας απλός μνημοτεχνικός κανόνας που εξασφαλίζει την συνιστώμενη μέτρια ένταση είναι: Να μετράτε 100-150 βήματα το λεπτό!!!
 • Η έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει βάδην και αεροβικό περίπατο, τζόκινγκ ή τρέξιμο, ποδηλασία, ανάβαση και αναρρίχηση σε λόφο, βουνό, σε βράχο κ.ά.

Οδηγίες για την Φυσική Άσκηση σε Ενήλικες Ηλικίας 65  ετών και Άνω

Οι συστάσεις φυσικής δραστηριότητας για αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι οι ίδιες με αυτές των ενηλίκων 18-64 ετών. Ωστόσο,όλα τα άτομααυτής της ομάδας θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια, όσο το επιτρέπει η φυσική τους κατάσταση και το επίπεδο της υγείας τους.

Αδιαμφισβήτητες επιστημονικές αποδείξεις που βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα μελετών δείχνουν ότι οι ενήλικες των 65 ετών και άνω, οι οποίοι είναι σωματικά δραστήριοι, έχουν υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης παθολογικών καταστάσεων και χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών.

Περπάτημα και η σημασία του για την υγεία

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς Οργανισμοί ( US Surgeon General, American Heart Foundation, US Department of Health & Human Services and the National Heart Foundation of Australia ) συστήνουν  10.000 βήματα την ημέρα για τη βελτίωση της υγείας και την ελάττωση του κινδύνου νόσου.

Το περπάτημα αποτελεί μία από τις απλούστερες και ασφαλέστερες ασκήσεις για τους υπερτασικούς ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων. Τα 1.000 βήματα ισοδυναμούν με 10 λεπτά ζωηρού περπατήματος (ρυθμός: 100 βήματα/ λεπτό). Λιγότερο από  5000 βήματα αντιστοιχούν σε καθιστικό τρόπο ζωής, ενώ >10.000 σε δραστήριο. Για την επίτευξη του στόχου των 10.000 βημάτων χρειάζονται 30 λεπτά περπατήματος καθημερινά πλέον των συνήθων δραστηριοτήτων.

Συστηματική ανασκόπηση  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση βηματομετρητή συνδέεται με σημαντική αύξηση της φυσικής δραστηριότητας , αλλά και σημαντική ελάττωση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) και της Αρτηριακή Πίεσης

Ωστόσο, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα άνω των 64 ετών, λαμβάνεται πάντα υπόψη η  συννοσηρότητα και εξατομικεύεται το  καθημερινό πρόγραμμα περπατήματος και φυσικής δραστηριότητας, ανάλογα με την προσωπική αντοχή και πάντα υπό την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

Σε κάθε περίπτωση, η προοδευτική  αύξηση του ημερήσιου χρόνου περπατήματος κρίνεται ευεργετική για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την υγεία γενικότερα.

Μερικοί τρόποι να γίνετε πιο δραστήριοι

 • Να περπατάτε αρκετά κάθε μέρα και να μην χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο σας για κοντινές διαδρομές.
 • Να προτιμάτε να ανεβαίνετε με τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ
 • Να αποβιβάζεστε από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα από τον προορισμό σας.
 • Να πηγαίνετε με το ποδήλατο ή να περπατάτε για να φτάσετε στην δουλειά σας.
 • Να πηγαίνετε με τον σκύλο σας βόλτα σε μακρινές διαδρομές
 • Να περπατάτε πριν το μεσημεριανό σας γεύμα
 • Σκεφτείτε τις δραστηριότητες τις οποίες απολαμβάνετε και αναζητήστε τις  στην κοινότητά σας

ΒιβλιογραφικέςΠηγές

1)Ιστότοπος Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)

http://whqlibdoc.who.int/publications/2010/9789241599979_eng.pd

2)Ιστότοπος Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)

http://www.cdc.gov/physicalactivity

3) U.S. Department of Health and Human Services. Physical Activityand Health: A Report of the Surgeon General. Atlanta (GA): US Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention, NationalCenter for Chronic Disease Prevention and Promotion; 1996.

4) Tudor-Locke, C., Bassett, D.R. Jr. (2004). How many steps/day are enough? preliminary pedometer indices for public health. Sports Med.34(1):1-8.

5) Smith – Spangler, C., Gienger, A. L., Lin, N., Lewis, R., Stave, C. D., & Olkin, I. (2007). Using Pedometers to Increase Physical Activityand Improve HealthA Systematic Review, JAMA 298(19):2296-2304

5) U.S. Surgeon General. Surgeon General’s report on physical activity and health.(1996).From the Centers for Disease Control andPrevention.JAMA.276(7):522.

6) Ιστότοπος American Heart Association http://www.goredforwomen.org/live-healthy/first-steps-to-prevent-heart-disease-and-be-heart-healthy/7-resolutions-to-improve-heart-health-in-2013/

Συνοψίζοντας…

 • Μην προσπαθήσετε να κάνετε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα. Η καλύτερη λύση είναι να ξεκινήσετε με κάτι, με το οποίο θα νιώθετε άνετα και στην πορεία να ασχοληθείτε με κάτι άλλο.
 • Μπορείτε να βρείτε 30 λεπτά στη διάρκεια της ημέρας σας για ένα γρήγορο περπάτημα στο πάρκο ή κάποια άλλη άσκηση. Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία στις δραστηριότητες σας για να μην είναι μονότονες.
 • Να σκέφτεστε τί τρώτε, πότε το τρώτε και γιατί το τρώτε. Εάν αντιληφθείτε τις διατροφικές  σας συνήθειες, μπορείτε να τις αλλάξετε.
 • Κάντε μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτά τα μικρά βήματα θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές μακροπρόθεσμα
 • Να επιζητάτε την υποστήριξη από την οικογένεια ή από φίλους. Η αγάπη και τα υποστηρικτικά κοινωνικά δίκτυα αποτελούν μαζί με την ισορροπημένη διατροφή, την άσκηση και τη διαχείριση του στρες βασικό πυλώνα μιας επιτυχημένης αλλαγής του τρόπου ζωής!!!

Πηγή : psychology.gr