Σεξουαλικές Διαταραχές

Το ακριβές ποσοστό των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας δεν είναι γνωστό, αλλά μία πρόσφατη έρευνα στην Αμερική έδειξε ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία κατέχει την τέταρτη θέση στα προβλήματα των ζευγαριών, έπειτα από την ξαφνική κοινωνική αλλαγή, την κακοποίηση και τα χρήματα.

Υπάρχουν τρία βασικά είδη σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

  • Το πρώτο είδος, οι διαταραχές της επιθυμίας, παίρνει τη μορφή ανικανότητας για σεξουαλική επιθυμία και στα δυο φύλα.
  • Το δεύτερο είδος, oι διαταραχές της διέγερσης, περιλαμβάνει ανεπαρκή λίπανση του κολπικού τοιχώματος στις γυναίκες και ανικανότητα για στύση -ή για διατήρηση της στύσης- στους άντρες. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν επίσης ακούσια σύσπαση των μυών στην είσοδο του κόλπου, που κάνει τη σεξουαλική επαφή πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.
  • Το τρίτο είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας αφορά τις διαταραχές του οργασμού, δηλαδή τη δυσκολία για οργασμό και στα δύο φύλα, ειδικά στους άντρες, η συνηθέστερη διαταραχή του οργασμού είναι η πρόωρη εκσπερμάτωση – οργασμός που «έρχεται» πολύ νωρίς, παρά τη θέληση του άντρα.

Οι διαταραχές αυτές εμφανίζονται συχνά από κοινού ή επηρεάζουν άμεσα και τον ερωτικό σύντροφο. Υπεύθυνοι για την δημιουργία τους είναι διάφοροι παράγοντες ψυχολογικοί και σωματικοί.

Το στρες και το άγχος ωστόσο, αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες που συνδέεται άμεσα με τις συνηθέστερες σεξουαλικές διαταραχές των ανδρών αλλά και των γυναικών.        

  • η κατάθλιψη
  •  το άγχος
  •  η οργή
  • ο φόβος

Είναι δυνατό να μην επιτρέπουν την απόλαυση της σεξουαλικής πράξης. Αρκετές γυναίκες ανακαλύπτουν με τον καιρό ότι η σεξουαλική τους ανταπόκριση συσχετίζεται με μη σεξουαλικά αισθήματα προς τον σύντροφό τους:

  • οι μικρές λογομαχίες
  •  η έλλειψη επικοινωνίας
  •  οι διαφωνίες σχετικά με οικονομικά ζητήματα
  • ή/και η απιστία, όλα επηρεάζουν τη σεξουαλική ανταπόκριση

Από την άλλη πλευρά,

  • η ανατροφή και οι επιγενετικές καταβολές που δέχεται το άτομο, σε ένα οικογενειακό – ή/και κοινωνικό – περιβάλλον αρνητικό ως προς τη σεξουαλική επαφή, επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση της εικόνας που έχει το άτομο γι’ αυτό το ζήτημα.
  • το ίδιο συμβαίνει και με κάποιες πρώιμες τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες, όπως ο βιασμός ή η αιμομιξία.

Η συμβουλευτική σε ατομικό επίπεδο ή/και σε επίπεδο ζεύγους, βοηθάει το άτομο να κατανοήσει τη λειτουργία του σώματός του και να μάθει πώς να διαχειρίζεται τις συναισθηματικές του ενορμήσεις με τρόπο με τον οποίο να προάγεται, φυσιολογικά, η συναισθηματική και η σωματική του ικανοποίηση. 

References

  1. Anderson, B. (1983). Primary Orgasmic Dysfaunction: Diagnostic Considerations and Review of Treatment, Psychol Bull, 93.
  2. APA. (1994). Diagnostic And Statistical Manual Mental Disorders. DSM-IV. Washington, DC: American Psychiatric Association.
  3. Araoz, D.L., Burte, J.M. &Goldin, E. Sexual Hypnotherapy for the Couples and Family. CounselingandTherapyfor Couples and Family, 9.
  4. Ασκητής, Θ. (2012). Οι συνήθειες που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία. Διαθέσιμο στο: http://www.newsbeast.gr/health/arthro/446058/oi-sunitheies-pou-odigoun-se-stutiki-dusleitourgia/ Πρόσβαση: 15/02/2013.
  5. Avasthi, A., Rao, T., Grover, S., Biswas, P. & Kumar, S. (2006) Clinical Practice Guidelines for management of sexual dysfunctions. Clinical Practice Guidelines for Psychiatrists in India. Indian Psychiatric Society Task Force.
  6. Azagba, S. &Sharaf, M. (2011). The effect of job stress on smoking and alcohol consumption. HealthEconomics, 1.
  7. Βασιλάκη, Ε., Τριλιβά, Σ. & Μπεζεβέγκης, Η. (2001). Το stress, το άγχος και η αντιμετώπισή τους. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
  8. Brotto, L. (2010). The DSM Diagnostic Criteria for Hypoactive Sexual Desire Disorder in Men. ArchSexBehav, 39.