Χρόνιος Μυϊκός Πόνος

Οι περισσότεροι θέλουν να ακούσουν καθαρά από τον γιατρό που έχουν επισκεφτεί ότι οργανικά είναι καλύτερα από ποτέ, για να αναρωτηθούν μετά «άρα τί μου συμβαίνει?». Οι περισσότεροι από εμάς, κάποιες στιγμές στη ζωή μας, ανατρέξαμε σε γιατρούς για ένα απλό ενόχλημα, κι ενώ κάναμε ένα σωρό εξετάσεις και αποκλείσαμε όλες τις εκδοχές, τελικά ακούσαμε το γιατρό μας να μας λέει ότι “είναι ψυχολογικό”.

Εκεί έρχεται και ο φόβος του καθενός, ότι, τι μπορεί πραγματικά να του συμβαίνει. Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε αντιληφθεί ακόμα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ψυχολογικός παράγοντας στη ζωή μας. Οι άνθρωποι, ακόμα και σήμερα, φοβούνται να εκφράσουν φόβους ή αδυναμίες τους σε ειδικούς, ενώ ξέρουν ότι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της γιατρειάς τους.

Τα σωματικά συμπτώματα, λοιπόν, που δεν προκαλούνται από οργανικά ή παθολογικά αίτια ονομάζονται ψυχοσωματικά.

Βασική συνθήκη δημιουργίας των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων είναι:

  • το άγχος
  •  το στρες
  • οι ψυχικές πιέσεις που δεν εκδηλώνονται και δεν αντιμετωπίζονται

Καταπιεσμένα συναισθήματα, απωθημένες σκέψεις που βρίσκονται καλά κρυμμένα και δεν θέλουμε να τα επικοινωνήσουμε ή πολλές φορές δεν έχουμε τη δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε βρίσκουν τρόπο έκφρασης μέσα από το σώμα. Με τον τρόπο αυτό, μέσω του συμπτώματος εξακολουθούν να μας υπενθυμίζουν την παρουσία τους και να κάνουν ακόμη πιο ισχυρή την ύπαρξη τους μέσα μας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες συνδέεται με τον χρόνιο μυϊκό πόνο, η μελέτη αυτή καταδεικνύει σημαντικά αυξημένα ποσοστά σωματικές ενοχλήσεις, όπως:

  • πόνο
  • κόπωση
  • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

 Στο 30-45% των ατόμων  με διάχυτο μυϊκό χρόνιο πόνο συνυπάρχει:

  • η παρουσία στρες
  •  άγχους ή
  • κατάθλιψης

Η κατάλληλη θεραπεία και ψυχική υποστήριξη είναι εκείνη που μπορεί να ανακουφίσει το άτομο ουσιαστικά και να δώσει αποτελεσματική αρωγή στα έντονα συμπτώματα του χρόνιου μυϊκού πόνου.

References

  1. Πόνος στον Αυχένα%3b Συνήθης ένοχος το στρες! _ E-gynaika.htm. (2010)
  2. Ελευθερία Παπαδάκη (2011). www.antigiransi.com
  3. Απόστολος Αποστολόπουλος. www.patrasacupuncture.gr/ponos.php
  4. Χαράλαμπος Τιγγιναγκας PT, MT, CST, MNT.  www.physio.gr /τεχνικές.
  5. www.physio.gr /article_read.asp.htm – STRESS – Ένας εσωτερικός εχθρός
  6. www.iatronet.gr/article.asp
  7. Π.Μπόζιος, Α.Ελεζόγλου.(2008). Σύνδρομο Μυοπεριτονιακού Πόνου . Βασικές αρχές κλινικής διάγνωσης και αντιμετώπισης.Ελληνική ρευματολογία,2(19):150-155
  8. Ιoannis Panagiotopoulos.(2011).www.bionics-hellas.gr . trigger points.
  9. Καράβης Μιλτιάδης, Τζάνος Γεώργιος, Μπάκας Ελευθέριοςwww.dromostherapeia.gr. Σύνδρομο Μυοπεριτονιακού πόνου .