Το στρες, που όλοι νιώθουμε, είναι απαραίτητο για τη ζωή, είναι το σύστημα συναγερμού του οργανισμού που ενεργοποιείται όποτε υπάρχει μια απειλή και εξυπηρετεί την επιβίωση του ανθρώπου. Είναι ένα σύστημα που υφίσταται από πολύ παλιά, τότε που ο άνθρωπος ερχόταν αντιμέτωπος με καθημερινούς κινδύνους που απειλούσαν τη ζωή του και την σωματική του ακεραιότητα.
Οι εποχές άλλαξαν, οι απειλές είναι πολύ λιγότερες, αλλά το σύστημα του στρες είναι το ίδιο. Συγκεκριμένα σήμερα γνωρίζουμε τις εγκεφαλικές περιοχές που ευθύνονται για την εμφάνιση του στρες, καθώς και τους νευροορμονικούς μηχανισμούς που συμμετέχουν. Όταν το στρες είναι υπερβολικό ή μακροχρόνιο, οι μηχανισμοί ομοιόστασης του σώματος, δηλαδή οι αντιρροπιστικοί μηχανισμοί που είναι απαραίτητοι για την αρμονική συνεργασία όλων των συστημάτων του οργανισμού, οδηγούν στην εμφάνιση διαταραχών όπως κεφαλαλγίες, άνοδο της αρτηριακής πίεσης, γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου, ψυχικές διαταραχές, αλλά και την υιοθέτηση ανθυγιεινών συμπεριφορών, όπως κάπνισμα, λήψη αλκοόλ, κακή διατροφή κ.ά.
Έρευνες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι πολλά προβλήματα υγείαςεπηρεάζονται σημαντικά ή ακόμα είναι και αποτέλεσμα του παθολογικού στρες.
Στρες και Ανθιυγιεινός τρόπος Ζωής
Ανάμεσα στους παράγοντες που προκαλούν προβλήματα υγείας είναι το χρόνιο στρες και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, ο οποίος θεωρείται μια «κακή μέθοδος διαχείρισης του στρες» ή είναι αποτέλεσμα του παθολογικού μακροχρόνιου στρες. Το στρες μπορεί να είναι βασικός ρυθμιστής στην εμφάνισης μιας ανθυγιεινής συμπεριφοράς και συνεπώς θα πρέπει να επιδιώκεται ο επαρκής έλεγχός του, ώστε η επαναφορά της ομοιόστασης του οργανισμού να βοηθάει την ανάπτυξη υγιεινών συμπεριφορών.
Ο τρόπος ζωής έχει καθοριστική επιρροή στον κίνδυνο που διατρέχουμε για να προσβληθούμε από μία νόσο και πιο συγκεκριμένα:
- το στρες
- η καθιστική ζωή με απουσία σωματικής άσκησης
- η υπερκατανάλωση θερμίδων σε συνδυασμό με την ανθυγιεινή διατροφή
- το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία
- οι μεγάλες ποσότητες αλατιού στην διατροφή
- το κάπνισμα
- το αλκοόλ
Για αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, η βελτίωση των πιο πάνω αρνητικών καταστάσεων εάν υπάρχουν, μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση ή στην αποφυγή μίας εν δυνάμει φθοράς του οργανισμού. Σε αυτούς που ήδη έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ψυχικό ή / και σωματικό, η διόρθωση των αρνητικών αυτών παραγόντων θα αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης και της εμφάνισης επιπλοκών. Τέλος, αρκετά σημαντική είναι η διατήρηση ημερήσιας ρουτίνας, δηλαδή τακτικότητας στα γεύματά μας, στα ωράρια του ύπνου μας και στην ξεκούρασή μας, καθώς συμβάλλουν στην ισορροπία των κιρκάδιων βιορυθμών μας, απαραίτητων για την ισορροπία του οργανισμού μας. Αναλυτικά για τη ρουτίνα, δείτε το παρακάτω κεφάλαιο.
Βιβλιογραφικές Πηγές
- ΙστότοποςWorld Hypertension League
- Ιστότοπος Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)
http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2013/key_messages/en/index.html
- World Health Organization; International Society of Hypertension Writing Group. (2003). WHO/ISH statement on management of hypertension. J Hypertens,21:21983–21992 .
- The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention (2003). Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. JAMA289:2560–71.
- Ιστότοπος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Υπέρτασης
http://www.hypertension.gr/Content/guidelines-2007-21.aspx
- Duangtep, Y., Narksawat, K., Chongsuwat, R., Rojanavipart, P. (2010). Association between an unhealthy lifestyle and other factors with hypertension among hill tribe populations of Mae FahLuang District, Chiang Rai Province, Thailand. SoutheastAsian J TropMedPublicHealth. 41(3):726-34.
Πηγή : psychology.gr