Ευγνωμοσύνη & Συγχώρεση

Ως ευγνωμοσύνη ορίζεται η αναγνώριση της ευεργεσίας  που έγινε και η επιθυμία ανταπόδοσής της. Το να νιώθει κάποιος ευγνωμοσύνη, ακυρώνει τις αρνητικές σκέψεις και τις ανησυχίες(Lambert, N. M.et al.,2009).

Η ευγνωμοσύνη ξεκινά με μια απλή λέξη “ευχαριστώ“, αλλά το άτομο πρέπει να την αισθάνεται με όλη σας την καρδιά. Όσο συχνότερα λέει ευχαριστώ, τόσο περισσότερα θα το αισθάνεται και τόσο μεγαλύτερη αγάπη θα εκπέμπει (Rhonda Byrne). Σχετίζεται με την ευχαρίστηση αυτών που λαμβάνουμε και με την αναγνώριση των θετικών πραγμάτων που έρχονται στον δρόμο μας. Όταν είσαι ευγνώμων είσαι ευχαριστημένος και εκτιμάς τα καλά πράγματα που έχεις χωρίς να τα θεωρείς δεδομένα. Είναι ένα συναίσθημα που αναδύεται αυθόρμητα από μέσα μας. Ωστόσο, δεν είναι απλώς μια συναισθηματική αντίδραση, είναι επιλογή και στάση ζωής! (Byrne ,2010)

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ διερεύνησε πως ο “φτωχός” ύπνος σε ώρες και ποιότητα επηρεάζει τα αισθήματα ευγνωμοσύνης των υπό μελέτη ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη όταν είχαν “φτωχό” ύπνο ήταν λιγότερο ευγνώμονες σε σχέση με αυτούς που είχαν κοιμηθεί καλά όταν έφτιαχναν τη λίστα με τα 5 στοιχεία της ζωής τους που εκτιμούσαν ιδιαίτερα. Επιπροσθέτως, η καταγραφή πριν τον ύπνο σε ένα χαρτί τα προβλήματα που απασχολούν και παράλληλα τις αιτίες που προκαλούν ευγνωμοσύνη οδηγεί σε βελτίωση ύπνου(Büssing, A., et al,2014)

Μέσα στα οφέλη της ευγνωμοσύνης είναι το γεγονός ότι τα άτομα που εκφράζουν ευγνωμοσύνη, είναι πιο φιλικά, πιο ευγενικά και πιο ενθουσιώδη. Κατανοούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων, μπαίνουν στη θέση τους και συνειδητοποιούν πως κάποιος μπορεί να κάνει κάτι καλό, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται ή πρέπει. Έχουν συνήθως καλύτερη συμπεριφορά και είναι πιο ευχάριστα στη συντροφιά. Επίσης, τα άτομα αυτά τείνουν να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στο να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους και έχουν μειωμένο το αίσθημα της ζήλιας, βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, έχουν περισσότερη αισιοδοξία, αφοσιώνονται περισσότερο στους στόχους τους και είναι γενικότερα πιο ικανοποιημένα στους περισσότερους τομείς της ζωής τους.(Froh, J. J.,et al ,2009)

Όπως είχε τονίσει ο αρχαίος ποιητής Μένανδρος <<Λαβών απόδος άνθρωπε και λήψη πάλιν>>, δηλαδή  να ανταποδίνεις αυτό που παίρνεις, και θα ξαναπάρεις.

ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ

Συγχώρεση είναι η απάρνηση ή το σταμάτημα της μνησικακίας, της αγανάκτησης ή του θυμού ως αποτέλεσμα αντιλαμβανόμενης προσβολής, διαφωνίας ή λάθους ή το να σταματήσει κανείς να αναζητά τιμωρία ή αποκατάσταση.

Για να μάθουμε τη Συγχώρεση

  • χρειάζεται:
  •  εσωτερική δύναμη
  •  εσωτερική ασφάλεια
  •  αυτοπαραδοχή 
  •  εσωτερική γαλήνη 

Μόνο οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά δυνατοί μπορούν να συγχωρέσουν πραγματικά. H συγχώρεση χρειάζεται πολύ περισσότερη ωριμότητα και εσωτερική δύναμη απ’ ότι ο θυμός, το μίσος, η απόρριψη ή η εκδίκηση…. 

Είμαστε έτοιμοι να συγχωρέσουμε, να ξεχάσουμε και ν’ αγαπήσουμε αυτούς που μας έχουν πληγώσει; 

Αν ναι, τότε μας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη, γιατί εκεί ακριβώς βρίσκεται η πραγματική μας ευτυχίαηρεμία και απελευθέρωση από το φόβο, την ενοχή και το μίσος.

Γιατί να δώσουμε συγχώρεση σε κάποιον; 
….Γιατί είναι καλό για την υγεία μας!

«Γιατί η Συγχώρεση είναι δύσκολη;»

  • Σύγχυση ανάμεσα στο ‘συγχωρώ’ και το ‘αποδέχομαι αυτό που έγινε’
  • Δύσκολη, όταν το άτομο δε φαίνεται να έχει μεταμελήσει 
  • Δύσκολη, όταν το άτομο έχει κάνει κάτι αναπόδραστα άσχημο
  • Δύσκολη, όταν το άτομο φαίνεται να μην αξίζει τη συγχώρεσή μας

Τα οφέλη της συγχώρεσης όμως είναι περισσότερα γι’ αυτόν που συγχωρεί απ΄ ότι για αυτόν που συγχωρείται

Τα αρνητικά συναισθήματα που διατηρούμε, καταστρέφουν το δικό μας σώμα, το δικό μας νευρικό σύστημα, το δικό μας ενδοκρινικό σύστημα, το δικό μας αμυντικό σύστημα, και όχι του άλλου.

O φόβος, ο πόνος, η πίκρα, ο θυμός, η απογοήτευση, το μίσος και η εκδίκηση εμποδίζουν:

  • τη δική μας ευτυχία, τη δική μας ηρεμία του νου, τη δική μας διαύγεια και όχι του άλλου
  • τη δική μας αρμονική ενότητα με τους άλλους και τη δική μας ικανότητα ν’ ανοιγόμαστε σε ειλικρινείς και έντιμες σχέσεις 
  • Περιορίζουν τη δική μας ψυχολογική εξέλιξη
  • Γινόμαστε το θύμα των δικών μας αρνητικών συναισθημάτων 
  •  Δημιουργούμε αυτά τα συναισθήματα εσωτερικά και υποφέρουμε από αυτά 

Και βέβαια, ας μη ξεχνάμε να συγχωρούμε τον εαυτό μαςγια τα λάθη που πιθανόν να κάναμε και εμείς σε λιγότερες συνειδητές στιγμές.

Αναζητήστε Βοήθεια αν χρειάζεται..

  • Μερικές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχάσει και να συγχωρέσει κανείς αυτά που έγιναν στο παρελθόν, ειδικά αν οι προσβλητικές πράξεις ήταν συνεχόμενες ή/και τραυματικές.
  • Σε τέτοιες περιπτώσεις (πχ PTSD) είναι καλύτερα να δουλέψει κανείς με επαγγελματία της ψυχικής υγείας προκειμένου να μπορέσει να δώσει συγχώρεση στο παρελθόν του και να προχωρήσει μπροστά.