Στρες και Φαγητό
- Επηρεάζει τελικά το στρες την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε;
- Γιατί μερικοί άνθρωποι πέφτουν «με τα μούτρα» στο φαγητό κάθε βράδυ;
Όπως αναδεικνύεται από επιστημονικές έρευνες, το στρες επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες τόσο των ενηλίκων όσων και των παιδιών προάγοντας συμπεριφορές όπως:
- η συναισθηματική υπερφαγία
- η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη
- η κατανάλωση λιγότερων λαχανικών και φρούτων.
Στρες και Διατροφή
Υπό καταστάσεις στρες τα άτομα συχνά χρησιμοποιούν το φαγητό ως μέσον «ανακούφισης» (comfort food), ενώ η υπερφαγία και η αυξημένη κατανάλωση μικρογευμάτων (snacks), αποτελεί για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ένα λανθασμένο μοτίβο αγχόλυσης σε περιόδους έντονου στρες.
Αυτός είναι και ένας λόγος από τους οποίους πολλές δίαιτες αποτυγχάνουν, δημιουργώντας σε σωματικό επίπεδο αυξομειώσεις βάρους (φαινόμενο γιο-γιο), ενώ σε ψυχικό επίπεδο συναισθήματα ματαίωσης και αποτυχίας.
Αίτια Συσχέτισης μεταξύ Στρες και Υπερφαγίας
- Το στρες που προκαλείται όταν κάνει κάποιος μόνος του δίαιτα συχνά προστίθεται στο στρες που αντιμετωπίζει καθημερινά στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, με συνέπεια να συντηρείται για χρόνια ένας φαύλος κύκλος: αυξημένου στρες και αυξημένης λήψης τροφής.
- Οι άνθρωποι κάτω από συνθήκες στρες καταλαμβάνονται από αρνητικές σκέψεις, αισθήματα ηττοπάθειας ή/ και τελειομανίας, υιοθετώντας ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως κακή διατροφή, υπερβολικό ποτό και κάπνισμα, περισσότερο από τους πιο ήρεμους και λιγότερο στρεσαρισμένους.
- Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή βιολογική ένδειξη ότι παίρνουν κιλά γρηγορότερα λόγω της αυξημένης κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), που ενισχύει την πείνα και την απόκτηση βάρους.
- Επίσης, υπό συνθήκες στρες, τα άτομα φαίνεται να ασκούνται λιγότερο, να διατρέφονται ανθυγιεινά, να αποτυγχάνουν να κόψουν το κάπνισμα, αλκοόλ ή άλλους εθισμούς, να στερούνται έναν ποιοτικό ύπνο.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι εάν προηγουμένως δεν ρυθμίσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες που πυροδοτούν τα επεισόδια υπερφαγίας όπως και τον τρόπο της σκέψης μας, οι διατροφικές δίαιτες πιθανά να έχουν ένα αμφίβολο ποσοστό επιτυχίας.
Τα συναισθήματα, η ερμηνεία στα γεγονότα, η νοοτροπία μας, η προσωπικότητά μας, όχι μόνο επηρεάζουν αλλά καταγράφονται στο σώμα μας και τελικά καθορίζουν την υγεία μας.
Με την κατάλληλη ψυχοθεραπεία για τη διαχείριση και τη ρύθμιση των αρνητικών συναισθημάτων, οι διατροφικές επιλογές είναι δυνατόν να τροποποιηθούν εύκολα και να εγκατασταθούν, μόνιμα, υγιεινές συνήθειες που να προάγουν τη σωματική – συναισθηματική υγεία και τη μακροβιότητα.